Dortmunder Lager: Työmiehen lepopäivä

Lagerin käymisen salat

Pääkäyminen alkaa olla ohitse. Ja kuten hyvin tiedämme, vappu on työmiehen lepopäivä. Näin se on myös Der Arbeitsmannin kohdalla!

Kun hiivasin oluen, oli yli vuorokausi, kun oluessa ei tapahtunut yksinkertaisesti yhtään mitään. Aloin jo rikkomaan omaa hätäilynvälttämissääntöä ja takaraivossa kolkutteli varoitukset Zürich lagerin starttiongelmista. Hetken jo harkitsin apupitchausta Saflager S-189:llä, mikä on siis Zürich lagerin kuivahiivaversio. Töistä kotiin palattuani oli olut kuitenkin iloisesti lähtenyt käymään ja voin huokaista helpotuksesta.

Nyt parin viikon jälkeen käyminen alkaa hidastumaan. Kuten kuvasta näkyy, kräusen on jo ohentunut merkittävästi. Paksuimmillaan se oli noin parisenttinen ja nyt se on vain ohut harso. On siis korkea aika aloittaa diasetyylitauko.

Diasetyylitauko ja se ajoitus

Kuten aiemmin mainittua, yleinen nyrkkisääntö lagerin kohdalla on, ettei saa hätäillä. Tein kuitenkin pohjatutkimusta, mistä löytyi poikkeus tälle säännölle: On itse asiassa lopputulokselle parempaa, jos diasetyylitauko ja lageroinnin ajoittaminen ajoitetaan mahdollisimman tarkasti. Pääkäymisen venyttäminen saattaa jopa aiheuttaa ongelmia. Käymisen päätyttyä alkaa hiivasoluja menehtymään kiihtyvällä tahdilla, joten "varman päälle pelaaminen" pääkäymisen kohdalla tarkoittaa, että olut lepää hiivahautuumaan päällä.

Yleinen panimokirjallisuuden konsensus onkin, että diasetyylitauko on syytä aloittaa ennen kuin pääkäyminen on päättynyt, jotta diasetyylin siistiminen tapahtuisi mahdollisimman tehokkaasti. Yksi ehdotettu metodi on, että lämpötilan nosto aloitetaan, kun käyminen on 75% ohi. Der Arbeitsmannin kohdalla tämä tarkoittaa 1.023:n ominaispainoa. Käyminen on näissä lukemissa selkeästi hidastunut, joten nyt kun kauhaistaan lämpöjä ylös, pitäisi käyminen hurahtaa loppuun nopeasti. Parissa-kolmessa päivässä olut käy loppuun ja hiiva siivoaa diasetyylin ja sen esiasteet pois.

Siispä nostan lämmöt noin 19 asteeseen ja siitä sitten lageroitumaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voeha Wit

Kotipanimon välineistö

Dortmunder Lager